Plaatsnamen in Suriname worden aangepast

download (28)Kaarten zijn altijd aan verandering onderheving. Daarom zijn ze ook zo interessant. Niet alleen door oorlogen moeten soms grenzen of namen van gebieden veranderen, maar ook door bijvoorbeeld een koloniaal verleden.

In Suriname bijvoorbeeld wil de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) dat plaatsnamen in Suriname die aan het koloniaal verleden doet herinneren veranderd wordt naar de originele naam of naar een nieuwe naam die niets te maken heeft met het oude duistere verleden (waarin Nederland een grote rol heeft gespeeld). Op 25 november zouden de naamsveranderingen moeten worden ingevoerd, dit is dan de veertigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Suriname.

Er zijn nog veel koloniale namen nog te vinden in Suriname, zoals het Emmagebergte, de Hendriktop en de Irenevallen. Het is niet gek dat de commissie wil dat de namen veranderd worden, het Nederlandse kolonisme in Suriname is een afschuwelijke geschiedenis, vol wreedheden en slavernij.

Iets eerder dit jaar is er ook al een naam veranderd die herinnerde aan het koloniale verleden, een indianendorpje dat eerst ‘Post Utrecht’ heette, heet nu Lokono Shikuabana.

(Visited 234 times, 1 visits today)