Een wonder op zich

Een kaart is een wonder op zich. Alleen al de details maken het een moeilijk maar fantastisch geheel. En een kaart maken is een vak apart, maar daar kom ik later op terug. Wist je trouwens dat er verschillende soorten kaarten zijn? Om daar verder op in te gaan moet je eerst weten wat een kaart nu eigenlijk is. Eigenlijk is een kaart een gemodelleerde weergave van het aardoppervlak, meestal een geografische weergave, maar soms ook een schematische weergave. Er zijn topografische en thematische kaarten, geografische en schematische kaarten en grootschalige en kleinschalige kaarten.

Om een kaart te maken, moet je een goed beeld hebben van de omgeving waar je een kaart van maakt. Hierna moeten de verhoudingen goed kloppen. Dit betekent dat je de juiste schaalverdeling moet toepassen.

Een wonder op zich

Een wonder op zich

Hoe gedetailleerder de kaart, hoe kleiner de onderdelen en hoe groter de schaalverdeling. Vervolgens is het belangrijk dat je het gebieden in vlakken verdeeld en de juiste symbolen toepast. Wanneer je dan ook nog de legenda maakt, dan is het geheel compleet. Hou wel in acht, voor wie je de kaart maakt. Een gewone voorbijganger hoeft geen supergedetailleerde kaart te hebben, maar wel een praktische. Zoals je dus merkt is een kaart een wonder op zich. Het geeft inzicht in de wereld om je heen en ik kan zelfs zeggen, dat het een bredere kijk op het leven in zich heeft. Kaart lezen en kaarten maken is dus een zeer belangrijke bezigheid en zou dus als zodanig gezien moeten worden. Eer dus je cartograaf en wees blij dat ze zulke wonderlijke dingen kunnen maken, die zelfs door jou heel veel gebruikt wordt. Zonder dat je het zelf weet. Is dat niet leuk?

(Visited 113 times, 1 visits today)