De oudste kaart van Nederland

Oudste kaart van Nederland

Oudste kaart van Nederland – Jan van Hoirne (1526)

Wil jij nou ook eens de oudste kaart van Nederland bezichtigen? Dat kan heel gemakkelijk, je hoeft alleen maar even naar het Groningse archief te gaan. Drie fragementen van deze kaart, kun je daar zien.

De fragmenten zijn van een houtsnede uit 1526, gemaakt door Jan van Hoirne. Het is de oudste topografisch betrouwbare kaart van de Nederlanden.

Even geleden dook er ook een andere kaart op, in een antiquaraat in Breda. Even werd gedacht dat deze kaart ouders was dan die van Jan van Hoirne, maar na onderzoek bleek dat de tweede kaart eigenlijk was nagemaakt van de kaart van Van Hoirne. Het is geen exacte kopie.

De conservator kaarten en atlassen bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht, heeft de digitale versie van de laatst gevonden kaart opgestuurd naar het Gronings Archief en daarom kan ik je de beelden ook laten zien en dan kan je goed de verschillen zien tussen de fragmenten.

Op de website van het Gronings Archief kan je nog meer informatie hierover vinden, maar ook andere oude kaarten op zoeken. Ook deze website is geweldig, dit een archief waarbij kaarten staan opgeslagen onder provincies, maar Europese kaarten je hier vinden!

(Visited 441 times, 1 visits today)